Piiblitund Pühalepa palvemajas iga kuu esimesel teisipäeval kell 18.00
Palve- ja laulutund Pühalepa palvemajas iga kuu kolmandal teisipäeval kell 18.00, peale palvetundi osaduskohv.

13.5.13

Reisikiri Hamburgi kirikupäevadelt

 
1.-5. maini 2013 oli mul võimalus koos oma vanemate poegadega külastada Saksa evangeelseid kirikupäevi Hamburgis. Kirikupäevad on  saksa protestantismi suurüritus, kus sel aastal osales ligi 120 000 inimest 5 päeva pääsmetega, lisaks päevapääsmetega külastajad. Korraldajate arvestuse järgi osales Hamburgi linnapargis toimunud lõpujumalateenistusel 130 000 inimest, sealhulgas 3500 pasunakooride mängijat, lauljad ja korraldajad. Eriti hakkasid silma skaudid oma univormide ja rõõmsate nägudega, keda jätkus abilistena pea kõikjale. Kirikupäevade korraldaja on, ja ka osalejate enamuse moodustavad, evangeelsete maakirikute liikmed, aga esindatud olid väga paljud uskkonnad. Käisin kirikumuusika töötoas, kus juhataja oli metodist, silma hakkas ka mennoniitide  osavõtt, katoliiklasi oli registreerunud üle 10 000.
Neid osalejate arve kuulates tekib mõnelgi mõte, et mida nad ikkagi näitavad, kuidas ikka nende jumalasuhe on? Kas nad ka Jeesuse oma Päästjaks on tunnistanud. Jumal teab ja tunneb, kui kaugel või lähedal meist igaüks on, kui ausad me oleme.
Need arvud näitavad siiski, et on suur hulk inimesi, kelle jaoks on oluline tulla, laulda, palvetada, kuulata Jumala Sõna, osaleda loengutes, diskussioonides ning olla väga erinevate ürituste külastaja, sealjuures kandes üsnagi suure kulu. Kirikupäevad, kui sirvida mitmesajaleheküljelist programmiraamatut, annavad hea ülevaate mis ja kus on evangeelne kirik tänasel Saksamaal. Maal, kust algas usupuhastus, mille 500 aastapäeva me 2017 a tähistame. Muidugi on pilt väga kirju, on täiesti vastuvõetamatuid suundumusi, aga ka seda, mille üle pikemalt mõelda.
 
 Olin Hamburgis algkooliealiste poistega ja sellepärast külastasime ka rohkem laste ja noorteüritusi ning lisaks jumalateenistusi, palvuseid ning kirikumuusika üritusi.
Oma elus esimest korda käisin noorteteenistusel, mis toimus Hamburg- Harburgi Pauluse kirikus. Ausalt öeldes läksin sinna suure eelarvamusega. Eks ma ole praegugi seda meelt, et kõik vanuserühmad võiksid ühele jumalateenistusele mahtuda. Rahvast oli murdu juba ½ tundi enne algust ja kui uksed avati, tuli kirik pilgeni täis. Ühtki ametirõivais inimest näha ei olnud. Teenistusel osales ca 100 liikmeline koor noorepoolse kitarrist-koorijuhi juhatusel, lisaks bänd.
 
Nõnda nagu Hamburgi vennastekoguduse koosolekul nii ka siin oli jumalateenistuse näol tegemist etendusega, kus kesksed tegelased olid kaks tüdrukut, kes vanast aardekirstust oma hinge otsisid. Sõnaline osa vaheldus lauludega, millede sõnad olid ka ekraanilt lugeda. Kasutati veel värvilisi tulesid ja suitsu, mis aegajalt trummari selja tagant tõusis. Lühikese dialoogile või monoloogile järgnes koori või bändi esituses sama probleemi käsitlev laul. Lõpetuseks oli koosoleku või jumalateenistuse juhatajalt lühike kõne, mis võttis kokku kogu eelneva. Lühidalt oli sisu järgmine:
Mulle meeldib käia loomaaias ja peatuda ahvi puuri juures. Lisaks sellele, et nad meile inimestele välimuse poolest sarnanevad on ka nende käitumises sarnast. Kui soojadel maadel ürgmetsades ahve püütakse siis tehakse seda nõndaviisi: võetakse korv või kast apelsiniga, milles on avaus ja tõmmatakse see kast puu otsa. Ahv pistab käe kasti ja tahab apelsiniga välja tõmmata, aga ei saa. Kuna ahv apelsinist lahti ei lase, kaotab ta nõnda oma vabaduse ja peab inimese soovide järgi elama. Ka inimene ei taha lahti lasta. Vana seob ja inimene jääb selle külge aheldatuks. Laskem lahti sellest olukorrast milles oleme. Jumal pakub hoopis uut.
Selline oli kokkuvõtlikult sõnum valdavalt 12-15-30 aastasele kogudusele. Ja midagi hirmsat ei juhtunudki, inimesed olid rõõmsameelsed ja ka mõtlikud.
Vennastekogudusse jõudsime mõni minut enne teenistuse algust. Hamburgi vennad kasutavad kirikuhoonet mis kuulub kohalikule luterlikule kogudusele. Nagu ikka saksa kirikud on ka Heilandskirche remonditud ja korras. Rahvast oli kogunenud ¾ kiriku jagu. Kirikupäevade programmis oli välja kuulutatud armastuse söömaaeg Herrnhut´i traditsiooni järgi. Juba alguses selgus, et traditsioonilist siin ei tule.
Alustasime üldlauluga mis meilegi tuttav –VL 4 Kogu hing laulab vaid Sulle kiitust, saatis orel. Ülejäänud muusika oli bändilt, 2 kitarri, trumm, klahvpill ja viiul ning 2 naissolisti. Kogu muusika oli väga professionaalselt esitatud. Peale alguslaule ja sõnalist osa, mida viisid läbi mustade ülikondade ja päikeseprillidega pastor ja üks vend, jagati kõigile suur kodune rosinakukkel ja pudel mahla või vett. Sõime oma kukleid ja vaatasime kuulasime toimuvat. Koosolek oli lõbus ja hoogne. Sõna vaheldus ansamblilauludega.
Traditsiooni kujutas koguduse ees olev suur „kivi“, mida vennad püüdsid nihutada. Nägid kõvasti vaeva, aga kivi ei liikunud paigast. Lõpuks tulid lapsed ja veeretasid kivi imekergelt minema, hakkasid sellega kiviga mängima, siia-sinna veeretama. Kogu koosolek oli väga teatraalne ja väljapoole suunatud.
Üks mõtetest oli, et me peame olema sillaehitajad. Pean küll tunnistama, et kuigi tegevuse vormid võivad olla mõnelegi (ka mulle) üsnagi intrigeerivad on eesmärk sama ja õige, aidata juhatada inimesi Jeesuse juurde. Esimesed sammud on silla ehitamine -  kontakti loomine, tähelepanu saavutamine. Aga eks Jumal teab mis õige on  ja Tema käest tuleb õnnistus.
Koosolekul oli külalisena Albaania vennaste esindajana üks õde, keda pastor usutles koguduse ees. Õde rääkis Albaania, oma kodumaa probleemidest ja noore koguduse tegemistest ja tulevikukavadest.
Peale koosoleku lõppu sai kirikuhoovis juttu ajada ja kohvi ning kohvikõrvast maitsta. Üles oli pandud ka müügilett särkide ja erinevate trükistega.
Mul oli võimalus põgusalt rääkida ka koguduse pastori vend Stefan Richter´iga, kes saatis tervitused meie Eesti vennastekoguduse õdedele-vendadele.
 
Meie Hamburgi päevade sisse jäid veel ava - ja lõpujumalateenistus, ühislaulmised Mihkli kirikus ja messihallis, jumalateenistus ja palvus Peetri kirikus, kirikupäevade messihallide külastamine. Käisime ka Hamburgi sadamas ja automuuseumis. Kevadine Hamburg oli päikeseline ja külalislahke.
Järgmised Saksa kirikupäevad toimuvad 2015 aastal Stuttgardtis. Kindlasti on kirikupäevade külastamine üks kosutav ettevõtmine.
L.R.
Vaata lisa kirikupäevade kodulehelt: 
http://www.kirchentag.de/startseite.html