Piiblitund Pühalepa palvemajas iga kuu esimesel teisipäeval kell 18.00
Palve- ja laulutund Pühalepa palvemajas iga kuu kolmandal teisipäeval kell 18.00, peale palvetundi osaduskohv.

10.2.12

VENNASTEKOGUDUS ROOTSIS

TRADITSIOON JA TULEVIK

(HERRNHUTLASED GÖTEBORGIS)

Vennastekogudus Rootsis, Göteborgis on üks väike, 50 liikmeline kogudus. Koguduseruumid asetsevad kesklinnas, otse toomkiriku naabruses, Kungsgatani ja Korsgatani nurgal. Kogudus on selles kohas juba alates 18. sajandist. Hoonel on kiri „Linhultska Stiftelsen“. See nimi pärineb teraviljakaupmees Sven Linhult`ilt ja tema naiselt Ellika´lt, kes selle maja oma kogudusele, evangeelsele vennastekogudusele pärandasid. Kogudus annab tervele kvartalile nime - „Herrnhutaren“.

Täna asuvad jumalateenistuste ruum, büroo ja koguduseruumid katusekorrusel. Tänapäeval on hoone Linhultska Stiftelsen nimelise asutuse omanduses ja hallata ning asutus maksab ka pastori palga. Hoone ülejäänud ruumid on äridele ja advokaadibüroole renditud. Vana kirikuruum „Nikolaikirik“ oma võlvide ja aknakaartega on tänagi aimatav.

Rootsi Evangeelne Vennastekogudus on iseseisev kogudus, aga tihedalt seotud Rootsi Evangeelse Luterliku Kirikuga. Koguduse juhtmõte on olla erineva taustaga ja erinevate arusaamadega kristlaste ühendus, arendada sotsiaaltööd, tolerantsi ja ligimesearmastust.

Meie ruumides kohtuvad erinevad kiriklikud organisatsioonid, et neid eesmärke täita. Helsjönsi Rahvaülikool (Rootsi kirik) üürib meie auditooriume 3 korda nädalas oma Piiblikooli tarvis. Koolis on 20 õppijat, kes on tegevad Göteborgi ümbruse erinevates kogudustes. Meie juures koguneb noorteühendus BAS, kuhu kuuluvad noored, leeriõppijad, noortejuhid. Meie juures kohtuvad ka toomkiriku grupid.

Iga kuu esimesel pühapäeval kell 18 00 on meil jumalateenistus rohke muusika ja ülistuslauludega. Mõned koguduseliikmed on ka teistes kogudustes. 2012-2013 on kogudusel projekt pastor Joakim Johanssoni ja „kogudusearendaja“ Mike Boijega . Koos koguduseliikmetega vaatame tulevikku. Tahame sõlmida kontakte meie provintsi teiste kogudustega. Me töötame näiteks koos Tallinna Peeteli kogudusega ja toetame nende tänavalastetööd.

Evangeelne Vennastekogudus on erineval viisil osalenud Göteborgi kiriklikus elus. Meie koguduse initsiatiiv oli, et 1787. aastal moodustati Rootsis esimene tütarlastekool ja mõned aastad hiljem tolle aja kohta innovatiivne pedagoogilise suunaga poeglaste kool. Siin töötas õpetajana Hans Peter Hallbeck, kes oli nähtavasti esimene rootsi misjonär Aafrikas. Temast sai hiljem vennastekoguduse piiskop Lõuna Aafrikas, Gnadendal´is.

Koguduseruumid Kungsgatan 45 on olnud paljudele noortele aastaid vaimulikuks koduks. Täna töötame Herrnhuti vaimus, et kuulutada rõõmusõnumit Jeesusest Kristusest. Toetame vabatahtliku tööd meie kirikus ja linnas ning loome võimalusi kogudusetööks.

Joakim Johansson, Göteborgi koguduse pastor. „Die „Herrnhutaren“ in Göteborg. Herrnhuter Bote, Feb 2012.

UUS ALGUS STOCKHOLMIS

Stockholmi Evangeelne Vennastekogudus ei ole suur. Ta määratleb end sageli kui „ avatud sõpruskond“. Iseloomulik on tugev, aktiivne misjonimeelsus. Igal teisel nädalal oli vestlus Piibli teemadel, kaks korda kuus jumalateenistus kell 11 ja üks kord kuus olid „teemapärastlõunad“. Kõik koosolekud olid kõrgelt hinnatud.

18 septembrist olen mina, Klas Lindberg koguduse uus pastor. Michael ja Barbro Hertzsch töötasid siin enne mind 24 aastat ustavalt ja alalhoidlikult. Paljud tunnevad nende järele puudust, aga me loodame, et nad ka tulevikus võivad meile õnnistuseks olla. Keegi ei tea, mis tulevik toob, aga uus peatükk Stockholmi Vennastekoguduse ajaloos on alanud.

Paar muutust oleme juba sisse viinud. Me püüame nüüd igal pühapäeval jumalateenistuse pidada. Peale Piibli õppe 2 korda kuus on meil nüüd 1 kord nädalas palvetund. Lisaks korraldasime ühe alfakursuse 12 õppijale. Jumala sõnum on meile lähemale tulnud ja Püha Vaimu töö on tuntav. Paljud on usklikuks saanud. Üks meie aja suuremaid väljakutseid on, et me Rootsis veelkord evangeeliumiga inimesteni jõuaksime. See peab meie eesmärk olema.

Ma olen Stockholmis sündinud ja olen siin 30 aastat pastorina töötanud. Mul on sellest ajast palju kontakte. Vennastekogudusel on olnud alati head oikumeenilised sidemed. Stockholmis on üldse hea oikumeeniline kliima. Ehk on see seotud sellega, et siin on nii vähe kristlasi. Ainult paar % elanikkonnast külastab pühapäevast jumalateenistust. Kristlastena peame nii tihedalt kui võimalik koostööd tegema!

Kümme aastat olen olnud Piibli õpetajaks ühes Stockholmi kiiremini kasvavas St Clara kirikus. Läbi elava ja väljapoole suunatud tööga, mille raskuskese on diakoonial oleme jõudnud paljude inimesteni. Mõnedel neist on rasked sotsiaalsed probleemid. Nende inimeste avatus kristlikule sõnumile on suur. Paljud on alustanud päris uue eluga. Kui nähakse, mida Jumal teeb, siis tõuseb tänu. Selles piiblikoolis õpetada on üks suur rõõm.

Väga vähesed noored inimesed Rootsis on kuulnud vennastekogudusest. Meie lootus on, et saame ka tulevikus olla üheks oaasiks suurlinnas, üheks soojaks kristlikuks osaduseks, kus ennast ja Issandat võib leida.

Klas Lindberg Stockholmi Evangeelne Vennastekogudus. Neubeginn in Stockholm. Herrnhuter Bote, Feb 2012.