Piiblitund Pühalepa palvemajas iga kuu esimesel teisipäeval kell 18.00
Palve- ja laulutund Pühalepa palvemajas iga kuu kolmandal teisipäeval kell 18.00, peale palvetundi osaduskohv.

26.10.11

Vennastekoguduse sümboleid

TALL

Tall on kristluse üks vanemaid sümboleid. Läbi terve keskaja kasutati teda erinevalt kujutatuna väga palju. Böömi vendadel on ta leidnud kasutamist ametlike trükiste kaunistusena ja väga laialdaselt - nõnda, et me võime Talle kujutist Uniteedi vapiks lugeda.

Esimest korda kohtame Talle kujutist 1541. aasta tsehhi lauluraamatu kaanel. Seal on Tall võidulipuga ümbritsetuna inglitest ja pilvedest. Allpool on kujutatud maapealset laulvat kogudust.

1606. aasta lauluraamatul näeme Talle võidulipuga, vikerkaart ja Siioni mäge, 4 looma ja 24 harfi mängivat vanemat (Ilm 4,3-8; 5,6)

Vana Vennaste Uniteet võttis teadlikult võiduka, triumfeeriva Talle oma sümboliks ja kasutas seda hiljem piiskopipitsatil. Vanim pitsati jäljend pärineb aastast 1634. Daniel Ernst Jablonski Poola Uniteedi piiskopina on sellise kujutisega pitsatit kasutanud ordinatsioonitunnistusel. Nikolaus Ludwig von Zinzendorf ja hilisemad Uuenenud Uniteedi piiskopid võtsid Jablonski kasutatud ametipitsati üle ja sarnast pitsatit kasutatakse tänapäevani. Erinevused on peaasjalikult vaid kaunistustes ja suuruses.

Talle sümbolit kasutatakse Uniteedi kõigis provintsides. Seega on ta kõiki ühendav sümbol. Juba vana Vennaste Uniteet kasutas pitsatil teksti VICIT AGNUS NOSTER – EUM SEQUAMUR (meie Tall on võitja – järgnegem talle). Talle sümbolit kasutavad ka mõned teised kirikud.

/Allikas: Handbuch für Versammlungen in der Brüdergemeine (Vennastekoguduse koosolekute käsiraamat), 2006./