Piiblitund Pühalepa palvemajas iga kuu esimesel teisipäeval kell 18.00
Palve- ja laulutund Pühalepa palvemajas iga kuu kolmandal teisipäeval kell 18.00, peale palvetundi osaduskohv.

29.3.15

Kas te hoomate minu armastust?


Selle küsimusega, mis on käesoleva aasta üleilmse naiste palvepäeva juhtlause, jõuame Jeesuse kannatusloo viimaste päevade keskele, nagu sellest teatab evangelist Johannes. Kogunedes jüngritega ühisele söömaajale, teab Jeesus, et teda ootab surm. Üllatuseks nähtavasti mõnelegi, Jeesus tõuseb, võtab ära üleriide ja paneb endale ümber linase rätiku, mis oli tol ajal ühe teenija orja riietus. Ta valab anumasse vett ja hakkab oma jüngrite jalgu pesema. Kui ka viimase jüngri jalad on kuivatatud, istub ta tagasi ühisesse ringi ja küsib: „Kas te saate aru, mida ma teile olen teinud?“Selle küsimusega, mis esmalt tundub nii lihtne, annab Jeesus oma jüngritele teada, et tema tegu, mida nad just kogesid, sisaldab rohkemat, kui üks lihtne vastus. Tõepoolest, Jeesus valmistab sellega oma jüngreid ette, et nad saaksid aru tema eelseisvast kannatusest ja ristisurmast. Jalgade pesemine, kui märk tema teenivast armastusest, seisab nagu märk tema eneseandmisest ristipuul.
Kõigekõrgema Poeg läheb sügavuste sügavusse, ta kummardub oma jüngrite jalatolmu, ta kummardub kuni ristisurmani ja ütleb nõndaviisi kogu maailmale, et Jumala armastus on lõputult sügav, lõputult sügav.
Kui ma käin mööda Emmause diakonisside asutust, tunnen, et ei ole küllaldane võtta tõsiselt vaid inimeste väliseid vajadusi ja neid täita. Ei ole piisav, kui me ainult ihu eest hoolt kanname.
Kui paljudele meie lastele on laste päevahoid „ Seemneke“ nagu üks oaas, kus nad oma ihu ja hinge võivad kosutada. Armastav sõna, õrn peasilitus, osavõtlik lohutus väiksemal ja suuremal kurbusehetkel –  seda vajavad kõik lapsed, kuid seda ei koge kõik lapsed oma ümbruskonnas, oma perekonnas.
Et ihu eest hoolitsemise kõrval samatähtis on hoolitseda hinge eest, seda kogen ikka ja jälle, kui haiglas patsientidega või vanadekodus hoolealustega kohtun. Mitte kõik patsiendid ei saa terveks, kuid siiski on mõnigi võinud kogeda, et Emmauses viibimise ajal on sisemiselt midagi terveks saanud, midagi mida ta seni ei suutnud. Võib olla on selleks tervendajaks hooldaja osavõtlikkus või diakonissi julgustav sõna. Mõtlen konkreetselt ühele abielupaarile, kes üheaegselt pidid meie haiglas lamama. Sellele ajale langes nende kuldpulmapäev. Nad olid silmnähtavalt mures selle pärast, kuidas nad sellele päevale vastu lähevad. Tegelikult said nad koos abiliste ja perekonnaga seda päeva tõelise pidupäevana pühitseda – meie kabelis ja kohvikus ning pereringis oma haiglatoas.
Kui ma lõpetuseks täitsa isiklikult  küsimusele: „ kas te hoomate minu armastust“ mõtlen ja sealjuures liigutavaid elamusi meenutan, milles ma teiste tegudes pea märkamatult, õrnal viisil Jumala õnnistavat lähedust võisin tunda, küsin ma: võin  ma üldse teisiti, kui tema armastusest oma suul ja silmadel ja kätel teistele rääkida lasta?
Christiane Bättermann. Herrnhuter Bote 3/2015